Planet-skötartips

När det blir varmare på Jorden smälter de jättelika isarna på Nord- och Sydpolerna, Grönland och uppe i de höga bergen. Det blir mer vatten i haven och havsytan stiger, och länder och städer som ligger nära stränder riskerar att dränkas i framtiden. Samtidigt blir ökentorrt på vissa håll och stormar och översvämningar på andra ställen. Samtidigt blir vi fler och fler människor på jorden, som behöver mat, vatten och någonstans att bo.

Men 2015 kom all världens statsministrar, presidenter och andra ledare överens om att hjälpas åt att tillsammans stoppa problemen. Och alla KAN hjälpa till – både barn och vuxna!

Nu har vi människor en jätteviktig uppgift – vi behöver bli PLANETSKÖTARE, allihop!

En PLANETSKÖTARE är någon som gör sitt bästa för att ta hand om Jorden så att hon kan må bättre igen och alla människor kan få en bra och trygg framtid. Ingen kan göra allting, men alla kan göra någonting! Tänk bara - om alla människor på Jorden gör något litet som är bra för miljön och klimatet varje dag så gör det stor skillnad! Ett enkelt sätt är att återvinna mer. Du hjälper väl till?

Här kommer några av våra bästa PLANETSKÖTARTIPS.

Har du fler tips? Dela med dig av dina bästa planetskötartips genom att kontakta oss!


Hjälp till med källsortering och återvinning hemma
Du som är med i Återvinnarna Junior vet att vi sparar både energi och resurser genom att återvinna. Du kan göra stor nytta genom att hjälpa till med återvinningen hemma - källsortera, bära till återvinningsstationen och se till att allt hamnar i rätt kärl.

Hjälp din mormor/farfar eller någon annan att återvinna
En del äldre eller sjuka personer – kanske mormor, farfar eller en granne - orkar kanske inte gå till återvinningen med sina förpackningar. Och kanske vet de inte hur man källsorterar - men det vet ju du! Erbjud dig att hjälpa dem källsortera och bära till återvinningsstationen. Snällt mot de gamla och snällt mot planeten!

Tänk två gånger
Innan du slänger något i den vanliga sophinken – tänk två gånger! Fråga dig själv: går det här att återvinna? Om du är osäker, fråga! Försök slänga så lite som möjligt i soporna, ta vara på allt som går. Matavfall till exempel kan man lägga på komposten, om man har någon sådan hemma. I vissa kommuner samlas matavfallet in i särskilda påsar, och  återvinns till biogas som man kan köra bilar och bussar på. Smart!

Plocka skräp i naturen
Plast- och metallskräp som hamnar i naturen kan bli liggande där i hundratals, ja tusentals år. Väldigt mycket plast hamnar i haven, där fiskar och sjöfåglar luras att tro att det är mat. Farligt för djuren, dåligt för miljön. När du går på promenad i naturen, ta med en påse och plocka upp allt skräp du hittar. Källsortera och återvinn när du kommer hem.

Vrid ner värmen lite grann hemma
Om alla människor på jorden skulle leva som vi gör i Sverige så skulle det gå åt 4,2 jordklot, så mycket resurser och energi använder vi! Vi behöver bli mer sparsamma och använda mindre energi. Ett enkelt sätt är att vrida ner värmen i elementen lite grann därhemma. Ofta har vi 21-22 grader varmt hemma, men genom att sänka temperaturen bara lite, till 20 grader kanske, så kan vi spara enormt mycket energi. Blir det inte kallt? Nej, förmodligen märker du inte ens någon skillnad. Men är du frusen, ta på dig en extra tröja!

Släck lampor som lyser i onödan
Ett annat smart och superenkelt tips för att snåla med energin. Be din mamma/pappa att byta till lågenergilampor överallt och sen hjälper du till genom släcka alla lampor i rum där ingen är. Enkelt och bra för planeten.

Ge bort dina urvuxna kläder till någon som är mindre
Att återvinna är jätteviktigt, men det är bra att återanvända också. Barn växer snabbt och behöver ofta nya kläder. Ge bort dina urvuxna kläder till någon som är mindre, kanske ett syskon, kusin eller en mindre kompis. Har du ingen att ge bort dina kläder till? Inga problem, det finns ofta insamlingstunnor för kläder på återvinningsstationerna. Då tas de omhand och skickas till behövande människor i andra länder.

Cykla istället för att åka bil
Bilar, särskilt såna som drivs av bensin och diesel, släpper ut en gas som heter koldioxid. Koldioxid är en så kallad växthusgas som gör så att planeten värms upp. Bilavgaser är heller inte bra för vår hälsa. Men kanske det går att ta cykeln lite oftare, istället för att köra bil, i alla fall om man bor i stan? Den som cyklar får dessutom motion och blir starkare och friskare. Dubbelt bra! Om cykeln är fin och välskött, med välpumpade däck, bra lampor och reflexer, så blir det roligare att cykla. Hjälp mamma/pappa att fixa till familjens cyklar, så det blir roligare och enklare att cykla!

Ät mer grönsaker! 
Både planeten och vi mår bättre om vi äter mindre kött och mer grönsaker, säd och frukt – ja, mer mat från växtriket helt enkelt. Hjälp pappa/mamma att skala morötter till middagen? Att ha vegetarisk middag en eller ett par dagar i veckan är också en bra idé!

Berätta för andra!
Det är viktigt att dela med sig av sin kunskap till andra. Du som är expert på återvinning kan berätta för andra varför det är viktigt att återvinna och visa hur man gör. Då kan fler göra rätt och bli planetskötare de också!